Poważnym problemem dzisiejszych czasów jest to, że spożywamy coraz więcej cukru, chociaż wydaje nam się, że go ograniczamy.
Szokujące jest, że dzisiaj spożywamy go wg danych GUS prawie 51 kg rocznie na osobę (w roku 1900 było to 5 kg rocznie). Tylko w ciągu ostatnich 10 lat, wg raportu NFZ, przeciętna ilość cukru spożywanego przez jednego mieszkańca Polski wzrosła o prawie 12 kg, z czego większość to cukier przetworzony. Znacząco zwiększyliśmy spożycie cukru w innych formach, np. w słodkich napojach przekąskach i gotowych potrawach.
Bardzo ważne jest zwiększanie świadomości Polaków na temat weryfikacji zawartości cukru w produktach żywnościowych. Obecnie znajduje się on prawie w każdym produkcie, który stoi na półce w sklepie, ukrywając się pod kilkudziesięcioma nazwami.
Spożywanie nadmiernych ilości cukru a nasze zdrowie
Wysokie spożycie cukru, które obserwujemy w Polsce, przyczynia się przede wszystkim do:
rozwoju nadwagi i otyłości,
ale także do większości chorób cywilizacyjnych m.in.:
cukrzycy,
nowotworów (m.in. wątroby, trzustki),
chorób serca i układu krwionośnego,
grzybicy,
próchnicy i chorób jamy ustnej.
W Polsce wg danych na 2016 nadwagę lub otyłość ma 53% kobiet i 68 % mężczyzn.
Nadmierna podaż cukrów prostych jest jednym z elementów pogorszenia się stanu zdrowia społeczeństwa – podkreśla dr hab. n. med. Piotr Dziemidok - Ordynator Kliniki Diabetologii
w Instytucie Medycyny Wsi w Lublinie
Dlatego tak ważne jest wprowadzenie podatku cukrowego, który ma przede wszystkim cel prozdrowotny. Zależy nam na trwałej zmianie nawyków żywieniowych Polaków, podatek ma wpływać na zachowania konsumenckie istotne dla zachowania zdrowia.